Alfa Romeo Tonale Plug-in Q4 поставя нов еталон за ефективно спортно шофиране

Новият Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 заема върховата позиция в гамата на модела, с който легендарната италианска марка започна своята метаморфоза към електрификация и отвори нова глава в славната си история. С автономен електрически пробег над 80 км в градски условия и общ пробег 600 км, намалени емисии CO2 до 26 г/км и мощност от 280 к.с. новият Tonale Plug-in Hybrid Q4 съчетава максималната ефективност с автентичния спортен дух и неповторимия италиански дизайн, присъщи за марката от нейното създаване през 1910 г.

 

С въвеждането на новия модел гамата на Tonale е напълно завършена и предлага на клиентите богат избор от динамични и икономични задвижващи системи с автоматични трансмисии – 1,5 MHEV в две нива на мощност 130 к.с. и 160 к.с., 1,6 дизел 130 к.с. и 1,3 Plug-in Hybrid Q4 280 к.с.

 

Tonale Plug-in Hybrid Q4 отговаря на всички изисквания на клиентите, които днес повече от всякога търсят високи технологии, комфорт и безопасност в спортен автомобил в допълнение към високата мощност. Моделът разкрива новата концепция на Alfa Romeo за спортно шофиране. Той е идеален както за самостоятелни пътувания, така и за семейно ползване и излети с приятели, тъй като гарантира максимална безопасност и надеждност в градско и извънградско шофиране в комбинация с първокласно вътрешно пространство, върхов комфорт, тишина и ниски нива на разхода на гориво и отделяните емисии CO2.

 

Пътното поведение и динамиката на Tonale Plug-in Hybrid Q4 са най-добрите в този клас, а вградените технологии и функции за свързаност го превръщат в най-високотехнологичния автомобил на Alfa Romeo досега. Качествената изработка, премиум материалите и вниманието към детайла са съчетани с безкомпромисна динамика с цел преоткриване на спортното шофиране през 21 век. Историческото лого на Alfa Romeo е интерпретирано по нов начин, за да акцентира върху процеса на електрификация на марката - върху затъмнения прозорец на лявата задна врата се откроява „електрическа змия“ във вид на кабел с щепсел за включване в контакт.

 

Tonale Plug-in Hybrid Q4 е крайъгълен камък по пътя на Alfa Romeo „от нула до нула“, който ще я трансформира от марка с 0% електрификация в началото на 2022 г. до марка със 100% електрифицирана гама и 0% емисии през 2027 г. С извършването на тази еволюция само за пет години Alfa Romeo се превръща в най-бързата автомобилна марка, достигнала въглеродна неутралност.

 

Електрическо шофиране за всеки ден, хибридно шофиране за дълги пътувания

 

Alfa Romeo осигурява максимална ефективност и екологичност благодарение на новата задвижваща система в Tonale Plug-in Hybrid Q4 с мощност 280 к.с. Тя е най-добрата по отношение на производителност и издръжливост на батерията. Състои се от 4-цилиндров бензинов турбо двигател 1,3 MultiAir, свързан с 6-степенна автоматична трансмисия, който предава тягата си към предната ос и електрически мотор, способен да доставя 90 kW максимална пикова мощност и 250 Нм въртящ момент към задната ос. 306-волтова литиево-йонна батерия с капацитет 15,5 kWh осигурява електрически пробег над 80 км в градски цикъл на движение. Общият пробег на автомобила възлиза на 600 км, с което е един от най-ефективните SUV модели с Plug-in хибридно задвижване.

 

Високата мощност и превъзходната динамика са комбинирани с нисък разход на гориво и ниски нива на емисиите CO2. Консумацията на гориво е намалена до 1,14 л на 100 км в цикъла на измерване WLTP, а емисиите CO2 са сведени до 26 г на км. Така общите емисии в гамата са редуцирани с 40%. Пълното зареждане на батерията отнема по-малко от 2,5 часа, когато се използва вграденото зарядно устройство от 7,4 kW.

 

Tonale Plug-in Hybrid Q4 е оборудван със система на задвижване на всички колела Q4. Двигателят с вътрешно горене осигурява тягата за предните колела, а електрическия мотор – за задните. Тази концепция гарантира максимално удоволствие от шофирането, стабилност и сцепление, благодарение на които моделът притежава най-добрите в своя клас пъргавина, динамика и лекота на управлението. Общата мощност от 280 к.с. поставят автомобила на върха в сегмента и по този показател, тъй като ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,2 секунди и достига максимална скорост от 206 км/ч в хибриден режим, а в до 135 км/ч моделът може да се движи в изцяло електрически режим. При ускорение усещането е за изключително мощен тласък благодарение на електрифицираната система за задвижване на всички колела. Електрическият мотор разгръща мигновено 100% от наличния въртящ момент, в резултат на което задната ос реагира светкавично след натискане на педала на газта.

 

Нови функции за по-добра ефективност

 

Чрез D.N.A. селектора за избор на режим на движение водачът разполага с всички традиционни спортни елементи на марката в един изключително екологичен автомобил. D.N.A. функционалностите са преработени с оглед на спецификациите на модела, за да подобрят неговата ефективност и производителност. Чрез един бутон под формата на D.N.A. селектора водачът има възможност да контролира сцеплението на колелата Q4 и електронните функции, да координира работата на двигателя и трансмисията и да променя чувствителността на реакциите на автомобила. Тази усъвършенствана система за определяне на режима на движение позволява на водача да се фокусира изцяло върху шофирането, без да се разсейва от необходимостта да извършва различни команди. Ето какви са характеристиките на трите режима на движение:

·        Dynamic: Извлича максимума от мощността на автомобила със специфична калибровка на подаването на газта, работата на трансмисията и системите за стабилност в комбинация с по-директна реакция на волана.

·        Natural: Работата на двигателя с вътрешно горене и електрическия мотор се управлява автоматично и позволява икономия на гориво и енергия, без да се губи от динамиката и мощността.

·        Advance Efficiency: Настройките са адаптирани за максимална енергийна ефективност в изцяло електрически режим на шофиране. Това е идеалният режим на движение в градски условия, тъй като позволява навлизане в зони за превозни средства с нулеви емисии. Когато водачът отпусне педала на газта, автомобилът продължава да се движи при минимален разход на енергия, а при спускане по наклон се активира новата система eCoasting Descent Control, за да поддържа постоянна скорост от 50 км/ч (която може да се регулира с леко докосване на газта и спирачката).

 

Многобройните електрически функции на Tonale Plug-in Hybrid Q4 осигуряват още по-ефективно и релаксиращо шофиране. Например функцията E-Save позволява презареждане или поддържане на нивото на батерията, когато двигателят с вътрешно горене работи; регенеративната спирачна система позволява рекуперация на енергията и съхраняването й в батерията във фазите на намаляване на скоростта и спиране; а при активиране на функцията e-Coasting рекуперацията на енергията се извършва дори когато не се натиска педала на спирачката. Електрическите функции могат да се управляват от водача от специфични екрани в менюто на дисплея на арматурното табло.

 

Динамика в духа на Alfa Romeo

 

Tonale Plug-in Hybrid Q4 предлага безопасно, комфортно и забавно изживяване при шофиране с пъргавина, лекота и динамика на шофиране, които са най-добрите в този клас Нови ексклузивни технически решения подобряват спортния дух на автомобила и гарантират завладяващи  усещания и уникални емоции при шофиране в традицията на Alfa Romeo. Максималната безопасност и стабилност на настилки с ниско сцепление и извън пътя се гарантира от системата за задвижване на всички колела Q4, в която електрическият мотор с мощност 90 kW задвижва задната ос, а бензиновият двигател с мощност 180 к.с. – предната ос. При тази усъвършенствана 4х4 хибридна система няма физическа връзка между двете  оси, а координацията се извършва „виртуално“ чрез електронните системи, а това издига Tonale по още по-високо ниво по отношение на управлението.

 

Премиум качество и върхов комфорт

 

Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 е перфектният SUV както за използване в града, така и за пътувания през уикенда благодарение на превъзходния комфорт на борда, най-добрия в този клас вътрешен простор и намалените емисии CO2. Водачът и пътниците имат на разположение множество отделения за съхранение на вещи, рационално организирано пространство и голям багажник с широк отвор и безконтактно отваряне на вратата. Четирима души могат удобно да се настанят (двама отпред и двама отзад) дори с височина 1,90 м. Качествената изработка на автомобила осигурява отлична вибрационна и шумоизолация на пътническото пространство. В режим на електрическо шофиране пътниците могат да се наслаждават на тишината при движение.

 

Използваните премиум материали засилват усещането за комфорт в комбинация с интуитивните и лесни за управление високи технологии. За приятната обстановка допринасят удобства като двузонов климатроник, дискретно амбиентно осветление, най-съвременна информационно-развлекателна система, вентилирани и отопляеми предни седалки и премиум аудио система Harman Kardon с 14 високоговорителя. Наред с всичко това новият модел предлага електрическо отваряне на вратата на багажника и безжична подложка за зареждане на телефони пред скоростния лост. Всички тези решения са проектирани с цел да предложат на клиентите на Tonale превъзходно ниво на автентичен италиански комфорт, изисканост и стил.

 

По отношение на безопасността Tonale Plug-in Hybrid разполага с най-съвременни решения, които не нарушават по никакъв начин удоволствието от шофирането. Моделът предлага асистиращи системи ADAS за автономно шофиране от второ ниво, камера с висока разделителна способност, 360° изглед на автомобила, предупреждение за обекти в слепите зони и за напречен трафик отзад, както и високоякостна структура на каросерията, заслужила максималната оценка от 5 звезди от NCAP. Възможността за шофиране с нулеви емисии в зони с ограничен трафик и общ пробег от 600 км правят Tonale Plug-In Hybrid идеалният SUV за използване в града, дълги пътувания и фирмени автопаркове.

 

Постоянна свързаност

 

Превъзходен софтуер и постоянна свързаност допълват удоволствието от всяко пътуване с Alfa Romeo Tonale Plug-in Q4. Сред иновативните технологични решения са интеграцията на гласовия асистент Amazon Alexa, който предлага удобно взаимодействие със системата с гласови команди без използване на ръце. Това улеснява водача, който може постоянно да контролира волана и да не сваля поглед от пътя. Amazon Alexa позволява на водача да бъде постоянно информиран дори в домашна обстановка за състоянието на автомобила, тъй като предоставя полезна информация като нивото на заряд на батерията.

 

Изцяло новата вградена информационно-развлекателна система е в стандартното оборудване и предлага съдържание, функционалности и услуги, които непрекъснато се актуализират чрез нейната персонализирана операционна система Android и 4G свързаност с актуализации по въздуха Over The Air (OTA). Моделът е оборудван с 12,3’’ дигитален клъстерен инструментален панел  и централен 10,25’’ сензорен дисплей. Общият размер на екраните 22,5’’ е най-големият в този клас, а работата с тях е лесна и интуитивна благодарение на усъвършенствания интерфейс подобно на смартфон. Водачите могат да конфигурират изображенията така, че да имат пред очите си цялата желана информация за работата на автомобила и неговите системи. В долната дясна част на инструменталния панел се появява графика на модифицираното лого тип „електрическа змия“, което променя цвета си в зависимост от състоянието на електрическия мотор (изключен, включен, включен и зарежда) и предоставя информация за потоците на енергия.

 

Четири нови функции правят своя дебют в Tonale Plug-in Hybrid Q4 и допълнително разширяват услугите на Alfa Connect:

·        Е-control: Позволява на водача от разстояние да управлява различни електрически функции като системите за зареждане и за климатичен контрол.

·        Dynamic Range Mapping: Позволява на водача да пътува спокойно, тъй като му  показва на навигационната карта и на приложението My Alfa Connect дестинациите, до които може да стигне въз основа на заряда на батерията.

·        Charging Station Finder: Позволява на клиента да види най-близките обществени станции за зареждане както на навигационната карта, така и в приложението My Alfa Connect.

·        My eCharge: Позволява използването на приложението My Alfa Connect за директен достъп до услугите Free2Move eSolutions за управление на публично и частно таксуване на зареждането (в зависимост от пазара). Водачът може да локализира обществените станции за зареждане, да провери методите на зареждане, да извърши плащания, да  визуализира историята на зареждането, да управлява собствената зарядна станция тип Wallbox, за да прецени  колко електричество да се използва и дори да се увеличи, намали, спре или активира отново зареждането.

 

Tonale Plug-In Hybrid Q4 е надгражда екосистема от услуги на Alfa Romeo, за да предложи напълно иновативно пътуване на клиента: от онлайн покупки до NFT сертификат (Non-Fungible-Token). Технологията NFT е напълно нова функция в света на автомобилите, а Alfa Romeo е първият производител, който свързва цифров сертификат NFT към превозно средство. Тази отличителна функция подчертава склонността на марката към иновации. По желание на клиента NFT генерира сертификат, който гарантира идентичността и добрата поддръжка на съответното превозно средство и по този начин поддържа висока неговата остатъчна стойност. NFT сертификатът осигурява допълнителен източник на доверие на пазара на употребявани автомобили, като за Tonale Plug-in Hybrid Q4 съдържа още повече информация.

 

Структура на моделната гама и лансираща версия Speciale

 

Tonale Plug-in Hybrid Q4 е най-високо позиционираният модел в гамата, която стъпва върху стратегия за рационализация. Той се предлага в елегантното и емблематично за марката ниво на оборудване Ti, което може да бъде надградено до Veloce за достигане на най-доброто по отношение на спортното представяне. Освен това Tonale Plug-in Hybrid Q4 ще се предлага в ексклузивна лансираща версия Speciale с широк набор от технологично съдържание и свързаност, специални екстериорни елементи и емблеми, 20-инчови лети джанти, педали с метални детайли и червени спирачни апарати Brembo.

 

Оригинални аксесоари Alfa Romeo

 

Гама от над 100 автентични аксесоари за функционалност, комфорт, безопасност и дейности за свободното време допълва стила и индивидуалността на Tonale Plug-in Hybrid Q4. Сред аксесоарите има такива с титаниево покритие като отличителния цвят върху V-рамката на централната решетка и на долния защитен панел в предната броня. В погледа се набиват големите и красиви 20’’ лети джанти и корпусите на външните огледала. Други аксесоари с цвят на титан добавят допълнителен спортен щрих като надлъжните релси на покрива и елегантния защитен панел в задната броня. Няма да останат незабелязани фашата предната броня с вид на карбон, логото Alfa Romeo на осветеното табло, лайстните на праговете с лого Tonale капачките на вентилите на гумите с лого Alfa Romeo, напречните греди за багажник на покрива, багажникът за ски, макарата и чантата за кабела за зареждане.

 

Оригиналните аксесоари са създадени в тясно сътрудничество с инженерите и дизайнерите на Alfa Romeo, за да гарантират най-високо качество.