NEW ALFA ROMEO TONALE: МЕТАМОРФОЗАТА ЗАПОЧВА

С представянето на новия модел Tonale започва метаморфозата на Alfa Romeo. С този автомобил марката остава вярна на своите благородни спортни гени, но и радикално се развива към бъдещето с поглед към новата ера на свързаност и електрификация.
Tonale се откроява с изключителен, страстен и ориентиран към бъдещето дизайн. Повтарянето на някои стилистични характеристики безпогрешно го идентифицира като Alfa Romeo. Сред тях са оформлението на джантите с пет дупки тип телефонен циферблат, телескопичният инстрментален панел, спортният волан с три лъча, синусоидалните задни светлини и предните фарове 3+3 с нова изцяло LED адаптивна матрична система, които доразвиват дизайнерски теми от гордия модел SZ Zagato и концептуалния автомобил Proteo.
Интериорът е вдъхновен от състезателната история на Alfa Romeo и се характеризира с презицно внимание към всеки детайл и най-високо качество на материалите. Кокпитът е силно фокусиран върху водача с лесен достъп до всички контролни уреди за безопасно и несравнимо изживяване при шофиране.

 

От Alfa Romeo са приложени уникални и изключителни технически решения за подобряване на автентичната ДНК на марката чрез електрификация. Парадигмата на Alfa Romeo е категорична – електрификацията служи на марката и на нейната ДНК с мисията да преоткрие спортния дух за 21 век.
За Tonale се предлагат две нива на електрификация: Hybrid и Plug-in Hybrid Q4, разработени да гарантират най-доброто представяне в класа. Версията Hybrid предлага наистина електрифицирано шофиране с изцяло нова 48-волтова хибридна система VGT (с променлива геометрия на турбокомпресора на двигателя). Тя е проектирана специално за Alfa Romeo и може да задвижва колелата дори когато двигателят с вътрешно горене е изключен.
От друга страна версията Plug-in Hybrid Q4 с ресурс от 280 к.с. и задвижване на четирите колела е най-мощното и ефективно изпълнение в цялата гама, като предлага най-добрите в класа характеристики с очакван пробег в изцяло електрически режим до 80 км в градски условия.
Tonale отговаря на очакванията и за друг съществен елемент за всеки автомобил Alfa Romeo – динамиката при шофиране. Перфектното разпределение на теглото гарантира несравним контрол и прецизно управление в завоите. Кормилното управление е най-директното в класа (съотношение 13,6:1). Това е и единственият автомобил в този клас с интегрирана спирачна система (IBS) с технология brake-by-wire, която осигурява мигновена реакция и управлява оптимално регенерирането на енергия при намаляване на скоростта и спиране. Спирачната система е уникална и с прилагането на фиксирани апарати Brembo с четири бутала.
Независимото окачване MacPherson с технология за селективно демпфериране Frequency Selective Damping (FSD) и електронно контролираното активно окачване Alfa Active Suspention допринасят за това версията Plug-in Hybrid Q4 със задвижване на четирите колела да доставя безкомпромисно пътно поведение и безопасност, а електронният самоблокиращ диференциал – за максимално сцепление при версиите с предно предаване.
Наред с това софтуерът и високото ниво на свързаност са предназначени да подобрят изживяването при пътуване. Tonale разполага с вградена изцяло нова инфо-развлекателната система с подлежаща на персонализиране операционна система Android и 4G връзка с актуализация по въздуха, с напълно нов 12.3’’ инструментален панел зад волана и централен 10.25’’ тъчскрийн дисплей, както и с усъвършенстван интерфейс. Двата дисплея с общ размер 22.5’’ са най-големите изцяло TFT дисплеи в този клас.
Tonale дебютира с изключително ексклузивна технология за дигитален сертификат Non-Fungible Token (NFT), която е световна иновация в автомобилния сектор. Дигиталният сертификат NFT се основава на технология за блокчейн карта – неподлежащ на промяна запис на основните етапи от жизнения цикъл на конкретното превозно средство. Със съгласието на клиента NFT записва и съхранява информация за автомобила като гаранция, че той е правилно поддържан и това оказва положително въздействие върху неговата остатъчна стойност. 
Друго нововъведение в Alfa Romeo Tonale са вградените функции на гласовия асистент Amazon Alexa, чрез който водачът може да търси точки на интерес, да добавя продукти към списъка с покупки, да контролира дистанционно свързаните системи в дома си и същевременно да остава фокусиран върху шофирането. Благодарение на тази технология е възможно да се получават постоянни актуализации за състоянието на автомобила на домашното устройство Alexa, да се следи дистанционно нивото на гориво и заряда, да се открие последното местоположение на превозното средство да се изпращат команди за дистанционно отключване и заключване, както и много други функции. 

 

В услуга на безопасността и комфорта на пътниците служи и технологията за автономно шофиране от второ ниво (Level 2) с нови асистиращи системи Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Всички тези системи работят, без да нарушават удоволствието от шофирането за водача и оставят непокътнати контролът и емоциите от управлението на Tonale.