Новите модели Alfa Romeo Giulia и Stelvio – вечен дизайн

Alfa Romeo представи новите Giulia и Stelvio, които ще бъдат налични от февруари 2023 г. Два модела, спечелили многобройни награди и световно признание благодарение на типичните за марката качества като перфектно разпределение на теглото, най-добрата в класа динамика на шофиране, най-добрите технологични и инженерни решения и непреходния дизайн, който прави всеки автомобил Alfa Romeo произведение на изкуството в движение.

 

Днес отличителният поглед на Alfa Romeo върху красотата на италианския дизайн и при двата модела е още по-съблазнителен и модерен благодарение на стилистични интервенции в предната част, които създават силна родствена връзка с другия нов модел на марката Tonale.

 

Ново лице

 

В предната част на новите Giulia и Stelvio се открояват централната решетка, където е позиционирано логото, и долните решетки на двата основни въздуховод. Решетките са с уникално покритие и създават съвременна интерпретация на известната и отличителна конфигурация Trilobo. Основната новост отпред всъщност са фаровете. Дебют в двата модела правят светлините тип 3+3 с нови изцяло LED адаптивни матрични фарове. Това също укрепва семейната връзка с Tonale и припомня една от известните дизайнерски черти на Alfa Romeo, познати от SZ Zagato и концептуалния автомобил Proteo.

 

Трите модула във всеки фар образуват уникална предна линия в новите Giulia и Stelvio и осигуряват дневни светлини, динамични мигачи и същевременно гарантират най-добрата осветеност благодарение на въвеждането на две усъвършенствани технологии. Едната е система за адаптивно предно осветяване, която постоянно регулира късите светлини в зависимост от скоростта и условията на шофиране. Другата е сегментирана технология за дълги светлини без заслепяване, която при лоша осветеност на пътя автоматично разпознава двете посоки на движение и предотвратява заслепяването на останалите участници в движението. В допълнение функцията на светлините Welcome & Goodbye се активира всеки път, когато водачът отвори или затвори автомобила. Всичко това означава по-голяма ефективност по отношение на продължителност и спестяване на енергия, както и по-голяма безопасност поради по-малкото натоварване на зрението и повишен комфорт при шофиране.

 

За да се подчертае спортната душа на двата модела, са направени промени в оформлението на групата от задни LED светлини, които осигуряват перфектната комбинация от стил и усъвършенствани технологии. Новият модел Giulia има нови задни светлини в стъкло с прозрачно покритие, докато при Stelvio са със затъмнено стъкло с лъскаво черно покритие.

 

Изцяло дигитално арматурно табло

 

Новите модели Giulia и Stelvio са оборудвани с най-модерните технологии за комфортно и свързано изживяване при пътуване, които допълват автентичното удоволствие от шофирането на Alfa Romeo. Най-сериозното обновяване може да се види в арматурното табло с неговия исторически „телескопичен“ дизайн. Таблото съдържа нов, изцяло дигитален 12,3’’ TFT екран, от който има достъп до цялата информация за автомобила и параметрите, свързани с технологиите за автономно шофиране. Графиката на изображението може да бъде конфигурирана в три оформления – Evolved, Relaxed и Heritage.

 

NFT технология и свързани услуги Alfa Connect Services

 

Новите модели Giulia и Stelvio са оборудвани с лесен и интуитивен интерфейс човек - машина (HMI), за да може водачът удобно да контролира всички функции. Информационно-развлекателната система гарантира съдържание, функционалности и свързаност Alfa Connect, които предлагат широка гама от полезни услуги за безопасност и комфорт с актуализация „по въздуха“. Например функцията My Remote съдържа различни услуги като възможността за контролиране на някои от функционалностите на автомобила (отваряне/затваряне на врати, премигване на светлините) от разстояние чрез смартфон/смарт часовник.

 

Технологията NFT (Non-Fungible-Token) вече е налична и за новите модели Giulia и Stelvio. Това е световна иновация в автомобилната сфера, която Alfa Romeo въведе с Tonale, а сега се разпростира върху цялата гама. Технологията се основава на концепцията за блокчейн карт“, криптиран и немодифициран цифров регистър, където се записва основната информация за всеки автомобил. Тази отличителна и устойчива функция, която е лесна за използване, допълнително подчертава иновативния характер на Alfa Romeo. Въз основа на избора на клиента, NFT генерира сертификат, в който се записват данни за експлоатацията на конкретното на превозно средство. Този сертификат може да се използва за гарантиране на правилната поддръжка на автомобила и по този начин да повиши остатъчната му стойност. NFT сертификатът предоставя допълнителен източник на доверие, който помага на собственика и дистрибутора, но също така успокоява купувача при избора на употребявано превозно средство.

 

Най-добрата динамика на шофиране в сегмента

 

Динамиката на шофиране на новите модели Giulia и Stelvio отново е най-добрата в класа в съответните сегменти. Автомобилите на Alfa Romeo осигуряват дълбоко завладяващо изживяване при шофиране в автентичния дух на марката. Това се дължи на точния баланс между италиански дизайн, най-съвременни двигатели, перфектно разпределение на теглото, специални технологични решения и отлично съотношение тегло/мощност.

 

Същността на настоящите и предходните модели на Alfa Romeo идва от тази магическа формула, която продължава да се развива към устойчивост и предефинира спортния дух на 21 век от въвеждането на Tonale (символът на метаморфозата на марката). Стремежът към съвършенство спомага да се достигне ново ниво на ефективност и върхово спортно представяне. Необходимо е само човек да седне в новите модели Giulia и Stelvio, за да разбере, че навлиза в  шофирането на бъдещето.

 

Лекота и пъргавина: безупречното и спортно динамично поведение на Giulia и Stelvio се дължи на широкото използване на ултралеки материали като алуминий (напр. използван в основата на двигателите) и карбон (напр. използван за коляновия вал). Тези решения са взети директно от света на моторните спортове.

 

Задвижване на всички колела с технология Q4: проектирано да управлява сцеплението на автомобила по бърз и предсказуем начин, за да осигури най-високи нива по отношение на производителност, ефективност и безопасност. Технологията Q4 гарантира всички предимства на задвижването на четирите колела и същевременно допринася за по-ниска консумация на гориво, бърза реакция и удоволствие от шофирането на автомобил със задно предаване. В основата на системата Q4 е активната трансферна кутия (ATC), която следи условията на сцепление и действията на водача в реално време, за да осигури най-доброто представяне.

 

Системата Q4 на Alfa Romeo позволява на автомобила да се движи с предаване на задните колела и в случай на загуба на сцепление или по команда на водача до 50% от въртящия момент да се пренасочи към предните колела за по-малко от 150 милисекунди. По този начин се предотвратява приплъзването на колелата и се осигурява максимално оползотворяване на мощността и ефективност.

 

Q2 механичен самоблокиращ диференциал: В ниво на оборудване Veloce е възможно да се интегрира задвижването на четирите колела Q4 с механичен блокаж Q2, който се предлага и при версии със задвижване на задните колела. Диференциалът с ограничено приплъзване подобрява пъргавината и спортния дух, като гарантира перфектно сцепление за по-голяма стабилност на автомобила в завои при висока скорост, по-високо странично ускорение и максимална безопасност при мокри или хлъзгави пътни условия, като поддържа постоянно колелата под контрол.

 

Окачване Alfa Link: Шофирането на всеки автомобил Alfa Romeo е незабравимо усещане. Това се дължи и на изключителната архитектура на окачването Alfa Link™. Отпред е избрано окачване с двойни носачи с прогресивно завиване (ексклузивно за Alfa Romeo), което оптимизира ефекта на филтриране на неравностите и позволява бързо, прецизно и безкомпромисно управление. Отзад се залага на мултилинк окачване с многокомпонентна система (патент на Alfa Romeo), което съчетава подобрено управление и отличен комфорт. Ексклузивно специалната серия Competizione разполага с активно окачване Alfa™ Active Suspension с електронно контролирана система на амортисьорите, която постоянно се адаптира към условията на шофиране и позволява на водача да избере по-комфортни или по-спортни настройки.

 

Интегрирана спирачна система (IBS): електромеханичната система, която комбинира контрола на стабилността със спирачната система, гарантира мигновена реакция на спирачките, ограничаване на спирачния път и позволява значително оптимизиране на теглото. Използването на спирачна система с технология Brake-By-Wire допринася за значително намаляване на компонентите в двигателното отделение, заменяйки един единствен хардуер с модул от помпа, спирачки и ESP, гарантирайки по-ниско тегло и повече пъргавина на автомобила.

 

Съществена роля за звездната динамика на шофиране на Giulia и Stelvio играе изключително директният волан, който е съчетан с 8-степенна ZF автоматична трансмисия с алуминиеви лостчета за превключване за несравнимо управление в завои. И не на последно място, за перфектния баланс между удоволствието от шофиране и системите за асистенция, новите модели Giulia и Stelvio предлагат пълен набор от функционалности на пакета Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) за второ ниво на автономност при шофиране. Това означава, че водачът може да позволи на автомобила да управлява газта, спирачките и волана при определени условия чрез електронни системи, които изискват постоянно наблюдение. Тези системи подпомагат водача и предлагат по-голям комфорт по време на дълги пътувания. Въпреки това водачът трябва във всеки случай да поддържа постоянен контрол над автомобила, като винаги държи ръцете си на волана.

 

Лесна и интуитивна структура на гамата

 

Новите модели Giulia и Stelvio се сближават с новата логика на подреждане на гамата, въведена с Tonale. Това прави още по-лесна конфигурацията на автомобила от клиента. Реално се предлагат две версии – Super и Ti – всяка от които има отличителни характеристики, за да задоволи и най-взискателните клиенти. Ниво на оборудване Super е входният модел за уникалното изживяване Alfa Romeo и може да бъде персонализирано с пакета Sprint, който включва различни спортни опции. Нивото на оборудване Ti подчертава елегантността и отличителния характер на двата автомобила и може да бъде допълнено с пакета Veloce, за да достигне до още по-високи стойности по отношение на производителност и спортен дух. Наименованията Super, Sprint, Ti и Veloce имат дълга история в историята на Alfa Romeo. Така има четири отличителни нива, които са в състояние да отговорят на нуждата на клиентите да се почувстват едно цяло с техните автомобили.

Не на последно място новите Giulia и Stelvio предлагат значителна актуализация по отношение на двигателите. За всички модели от гамата вече е налична дизеловата версия със задно предаване и мощност 160 к.с. Разбира се, остават на разположение и мощните задвижващи всички колела бензинови двигатели с 280 к.с. и дизелови двигатели с 210 к.с.

 

Специална серия Competizione

 

За да отпразнува дебюта на новите модели Giulia и Stelvio, Alfa Romeo представя специалната серия Competizione – автентична концентрация на стил и динамика, която със сигурност ще зарадва почитателите на марката. Базирана на ниво Veloce и налична с всеки двигател, новото издание е топ версията в гамата и се откроява с ексклузивния си матов цвят Moon Light сиво и червени спирачни апарати. Интензивният спортен вид при Stelvio е подчертан от 21” алуминиеви джанти. Интериорът се отличава с аудиосистема Harman/Kardon и тапицирано с кожа табло и седалки с червени шевове, затъмнени стъкла и емблема Competizione отстрани и на предните подглавници. При Competizione ексклузивното активно окачване на Alfa и технологията NFT (Non-Fungible Token) са стандартни, което удостоверява уникалността на всеки автомобил Competizione и осигурява оригиналната му конфигурация. Това е най-висшият израз на същността на Alfa Romeo по отношение на стил, производителност и технология.