Alfa Romeo отчита изключително успешна 2022 г.

Alfa Romeo регистрира изключително успешна 2022 година, като продължи да подобрява оперативните си резултати и се утвърди като много печеливша марка с принос за силното представяне на Stellantis. Новият модел Tonale потвърди успешната линия на Alfa Romeo и високия стандарт на качество на новите автомобили, печелейки 8 престижни международни награди и превръщайки се в звездата на годината.

 

Изминалата 2022 г. бе изпъстрена с вълнуващи предизвикателства, но и с отлични търговски резултати, които подчертават категоричния растеж в Европа с увеличаване на регистрациите с 22%. Това води до значителен ръст на пазарния дял в контраст с резултатите на целия пазар в този регион, който бележи спад с 11% в сравнение с 2021 г.

 

В много държави регистрациите превъзхождат тези от предходната година – ръстът е 101% във Франция, 27% в Италия, 22% в Германия, 28% в Испания, 84% в Холандия, 85% в Австрия, 163% в Гърция, 174% в Португалия. В България увеличението на продажбите е с 42%. В световен мащаб резултатите показват стабилност. Откроява се забележителното представяне на Турция като най-бързо развиващ се пазар с четворно нарастване на обемите в сравнение с 2021 г. В Азия моделът Stelvio регистрира най-забележителния прогрес с увеличаване на регистрациите с 25%.

 

2022 г. ще бъде запомнена с пускането в продажба на първия електрифициран SUV автомобил на марката Tonale. Той постави началото на метаморфозата на Alfa Romeo и представлява крайъгълен камък в стратегията „from zero to zero“. Тя ще превърне италианската премиум марка в най-бързия производител, който осъществява прехода към нулеви емисии – от първия електрифициран модел през 2022 г. до пълна електрическа гама през 2027 г. Моделите Giulia и Stelvio, които са основата на сегашната гама и стълбове за бъдещите планове на Alfa Romeo, са обновени като дизайн и технологии, за да се позиционират като еталон в своите сегменти точно както при въвеждането си на пазара.

 

Всички стратегии на Alfa Romeo се ръководят от принципа за качество без никакви компромиси. Показателен е резултатът от изследването на организацията за потребителски проучвания JD Power в САЩ по отношение на индекса на удовлетвореност на клиентите при покупка на нов автомобил, който класира Alfa Romeo на първо място от всички автомобилни марки.

 

Успехите от 2022 г. не свършват дотук, а продължават с представянето на отбора на Alfa Romeo във „Формула 1“. Шестото място в генералното класиране при конструкторите е най-добрият резултат, постиган от отбора през последното десетилетие.

 

Настоящата 2023 г. обещава да бъде пълна с предизвикателства, които Alfa Romeo ще посрещне с характерния смел подход, който белязва цялата ѝ история от 1910 г. насам и превръща марката в символ на благородния италиански спортен дух. Упоритият труд и отдаденият екип ще допринесат за още по-добри резултати.