Напред и нагоре! Alfa Romeo постигна рекордни пазарни резултати през първите шест месеца на 2023 г.

След рекордното първо тримесечие Alfa Romeo приключи първата половина на годината с рязко покачване на пазарните резултати. Те потвърждават стабилния стратегически план на марката, който стъпва на принципи като цялостно качество на продуктите и услугите, последователност и стриктно следване на дългосрочните цели.

 

Отличното първо полугодие продължава възходящата тенденция от първото тримесечие и консолидирането на стабилен растеж, макар че 2023 г. се оказва сложна и изпълнена с глобални променливи. В световен мащаб продажбите на Alfa Romeo са се увеличили с 57% в сравнение с първата половина на 2022 г. В Европа се отбелязва силен и стабилен растеж – продажбите са се удвоили (над 100%). На водещи пазари се регистрира голям ръст: 123% във Франция, 116% в Германия и 131% в Италия.

 

В региона на Близкия изток и Африка стабилният и последователен рекорден растеж продължава. Увеличението на продажбите от 173% потвърждава положителната тенденция от 2022 г. насам, когато Турция се очерта като световен лидер по отношение на темповете на растеж и на обем на продажбите. Положителният тренд продължава възходящо, като цифрите са се увеличили повече от десет пъти. Нагоре вървят важни пазари като Израел (40%) и ОАЕ (37%).

 

Азиатският регион е стратегически за Alfa Romeo. Резултатите там от продажбите за първата половина на годината са стабилни и в съответствие с тези за същия период на 2022 г. Забележителни са данните от Китай, където през май увеличението е с 94% в сравнение със същия месец на 2022 г. Отново в Китай търговският успех на Giulia е значителен, след като има ръст от 35% през първото полугодие. Alfa Romeo наскоро представи новите модели Giulia и Stelvio в Китай, а в Хонконг заработи първият дилър на марката.

 

В САЩ резултатите по отношение на качеството са забележителни и това се доказва от проучването IQS, проведено от J.D. Power - световен лидер в изследванията на потребителските нагласи, консултантските услуги и анализа на данни. J.D. Power попита водачи на Alfa Romeo за оценката им 90 дни след покупката на автомобила и изследва всички възникнали технически проблеми, изчислени като брой на 100 нови автомобила. В това проучване Alfa Romeo е на първо място сред премиум марките, като отбелязва покачване с 24 места в сравнение с предходната година. Това е най-големият ръст на автомобилна марка в тазгодишното изследване. Моделът Stelvio също регистрира най-високия резултат по отношение на качеството сред големия брой конкуренти в премиум сегмента на компактните SUV автомобили.

 

„Резултатите за първото полугодие са доказателство за свършената работа на целия екип – коментира Жан-Филип Импарато, главен изпълнителен директор на Alfa Romeo. - Ние постигаме целите, които сме си поставили с голяма упоритост и себераздаване. Дисциплината, с която следваме нашата стратегия, се основава на желанието да се утвърдим като лидер в премиум сектора по отношение на качеството. Наградите, които получихме, са доказателство за това. Затова поддържаме нашата страст и решителност да гарантираме, че 2023 г. ще завърши с резултати, които потвърждават нашата посока на развитие и ще стават дори по-добри от изключително положителното първо полугодие.“

 

 

*Източник: Stellantis Analytics, въз основа на официални публични данни за новорегистрираните автомобили в съответните държави.