Le Mans Classic 2023 - Новите Giulia и Stelvio Quadrifoglio дебютираха специално за феновете на марката на вторите „TRIBE DAYS“ - събитието, което празнува културата на Alfa Romeo

11-ото издание на Le Mans Classic се проведе от 29 юни до 2 юли и привлече вниманието на хиляди посетители и ентусиасти от цял свят, които имаха възможността да се възхищават на състезателни автомобили от 20-те до края на 70-те години на пистата Льо Ман.

 

Незабравимо събитие за Alfa Romeo в годината, в която се празнува стогодишнината на Quadrifoglio, олицетворение на спортната същност на марката от 1923 г. насам. Моментът бе още по-специален  поради факта, че тази година се отбелязва и стогодишнината на пистата, където се провеждат 24-те часа на Льо Ман. Alfa Romeo триумфира там четири поредни години, от 1931 до 1934 г., преодолявайки доминиращото Bentley, което дотогава беше безспорната звезда. Историята разказва, че екипът на Alfa Romeo пристигнал в Льо Ман толкова добре подготвен и готов да победи, че дори превзел Hôtel Modern, дотогава „феодалното владение“ на техните британски спортни съперници.

 

За събитието Alfa Romeo призова своите фенове и ги покани на второто издание на TRIBE DAYS, което включваше алфисти от цял свят заедно с официални клубове и собственици на изключителни творения, произведени под логото на марката. Опорната точка на грандиозното събитие беше официалният щанд на Alfa Romeo, където бяха изложени четири изключителни модела. Всички те са флагмани от колекцията Heritage, изложена в Museo Storico Alfa Romeo в Арезе - 6C 3000CM (1953); необикновеният 33 Stradale prototipo (1967); 33/3 Litri “Le Mans” (1970), включващ логото на Autodelta, официалният екип на състезателния отдел на Alfa Romeo, празнуващ своята 60-та годишнина тази година; 33 TT 12 (1975). Заедно с тях бяха най-новите попълнения в гамата - ексклузивните Giulia и Stelvio Quadrifoglio „100° Anniversario“, както и Tonale, първият плъгин хибрид Q4 на Alfa Romeo.

 

На събитието присъства и ексклузивната Giulia SWB Zagato, уникален екземпляр, оборудван с 2,9-литров V6 двигател с мощност 540 к.с. от Giulia GTAm, с ръчна скоростна кутия, каросерия от въглеродни влакна и късо междуосие, което се превръща в нарицателно за модела.

 

От петък, 30 юни до неделя, 2 юли, ентусиастите на Alfa Romeo имаха възможността да се насладят на три дни на чиста страст, осеяни с безпрецедентни събития и ексклузивни изживявания при шофиране на пистите Монлери и Льо Ман – мястото за някои от най-необикновените глави в историята на международния моторен спорт, в който Alfa Romeo беше безспорната звезда.