Alfa Romeo отбелязва най-силен ръст сред световните премиум марки през 2023 г

Жан-Филип Импарато | Изпълнителен директор на Alfa Romeo:

„Показателите за растеж са напълно в съответствие с целите, които си поставихме за 2023 г. Това, че сме най-бързо развиващата се премиум марка сред най-силните световни конкуренти, може само да ни накара да се гордеем. За нас постигнатото е резултат от ясна и стабилна стратегия. Това потвърждава факта, че бързо прилагаме дългосрочния план, по който разработихме и обявихме през 2021 г. - по един нов продукт всяка година, с много голям акцент върху качеството. Дисциплината и бързината при изпълнението на нашата стратегия са ключови за реактивен отговор на бързо променящ се пазар."

 

Отличното представяне на Alfa Romeo в продажбите през 2023 г. поставя марката на върха в премиум сегмента. В глобалната класация на 15-те най-добри премиум марки (с изключение на сегмента 100% BEV), Alfa Romeo се откроява като марката с най-голям ръст на годишна база. Този резултат ни изпълва с гордост, в резултат на стабилността и дисциплината в изпълнението на продуктовия план, заложен през 2021 г. Рентабилност, най-високи стандарти по отношение на качеството и съответствие с плана - това са основополагащите стълбове на глобалната стратегия на италианската марката, с основен фокус върху укрепването на глобално ниво, за консолидиране на нейното присъствие във всеки регион по света.

 

В световен мащаб продажбите през 2023 г. са нараснали с 30%, със силно и стабилно увеличение от 46% в Европа. Двигател на представянето на региона са Италия (73%), Германия (+71%), Белгия (+62,0%), Франция (+20%), Холандия (+78%) и Швейцария (+20%).

 

Близкият изток и Африка остават регионите с най-висок ръст, отбелязвайки ръст от 74%, подкрепени от турския пазар със +155%. Също така допринася с увеличение на продажбите от 6%, регионът на Индия, Азиатско-тихоокеанския регион, където през 2023 г. Alfa Romeo консолидира присъствието си в Сингапур и Хонконг.

В Северна Америка дебютът на Tonale през септември беше посрещнат с голям ентусиазъм. Америка определено е регион с много голям потенциал и солидна основа за растеж от невероятните резултати в качеството от Първоначалното проучване на качеството (IQS) на сектора, проведено от глобалния лидер в потребителските проучвания, консултантските услуги и анализа на данни JD Power. Проучването подчертава изключителния резултат, постигнат от Alfa Romeo, който отбеляза ясно подобрение в сравнение с 2022 г. J. D. Power интервюира клиенти на Alfa Romeo 90 дни след покупката и наблюдава всички проблеми, възникнали в 100 автомобила (PP100), за да оцени представянето на Alfa Romeo.

Alfa Romeo зае върха сред премиум марките и стана трети в индустрията. На годишна база Alfa Romeo се изкачи с цели 24 позиции през 2023 г. – най-доброто представяне по отношение на израстване в миналогодишния IQS.

Със същия ентусиазъм Alfa Romeo се фокусира върху региона на Китай, за да се възползва от всички възможности, които тази област може да предложи на една много обичана марка в Далечния изток. С пристигането на Tonale съставът вече е пълен, идеално условие за растеж.

 

Източник: Анализ на Stellantis, базиран на официални публични регистрационни данни, идващи от различните страни.