Alfa Romeo отбелязва два юбилея през 2024 г.

Марката чества 70 години Giulietta и 50 години Alfetta със специално създадени в Centro Stile лога

Тази година Alfa Romeo празнува 70-ата годишнина на любимата Giulietta Sprint, романтична легенда на автомобила, наречен „la fidanzata d'Italia“ („приятелката на Италия“) и олицетворение на стилистичното майсторство на Bertone и неговия дизайнер Франко Скаглионе.

През 2024 г. се навършват и 50 години от емблематичната Alfetta GT, купе, базирано на Alfetta, търговски успех и крайъгълен камък в историята на марката, проектирано от майстора на стила Джорджето Джуджаро.

 

 

Alfa Romeo започва 2024 г. с отбелязване на две много важни годишнини. Тази година е 70-ата за Giulietta Sprint, представена през 1954 г., както и 50-тата за 1974 г. Alfetta GT. Два много обичани и успешни модела, които разказват историята на две запомнящи се епохи - необикновени времена в италианската автомобилна история.

За да отбележи случая, творците в Alfa Romeo Centro Stile създадоха две нови лога, нарочно представени в началото на годината. Тяхната цел е да подкрепят клубните и маркови събития през 2024 г., превръщайки ги в емблеми на почитта, която алфистите ще отдадат на два автомобила, заемащи полагащото им се легендарно място на икони на функционална красота и благороден италиански спортен дух.

Отличаващи се с минималистични и елегантни линии, двете лога възпроизвеждат чертите на двата автомобила, украсени за случая с техния подпис, със същия шрифт като върху каросерията им. Датите на честванията допълват почитта.

Alfa Romeo Centro Stile предлага и двете емблеми в гама от цветови решения, за да ги направи изключително функционални за различни приложения.

 

Тържества в музея на Alfa Romeo

Музеят на Alfa Romeo в Арезе вече е насрочил две събития за отбелязване на тези големи годишнини. Контекстът е Backstage, поредица от лекции, започнати през 2018 г., за да се изследва историята на Alfa Romeo, като се използват непубликувани материали и атестации от историци, дизайнери, тестови пилоти и механици, които са играли активна роля или са имали задълбочени познания за тези автомобили или за проектите, свързани с тях.

В неделя, 5 май, светлината на прожекторите ще бъде насочена към Alfetta GT, като редът на Giulietta идва на 2 юни. Лекциите ще се проведат в зала Giulia на музея, предшествани от парад, на който са поканени собствениците на тези специфични модели на Alfa Romeo.

Пълният график на лекциите Backstage скоро ще бъде публикуван на museoalfaromeo.com.

Третото издание на Tribe Days определено ще бъдат върхът на празненствата. Уникално събитие, насочено към всички ентусиасти на четирите колела – алфисти, членове на клубове, колекционери, ентусиасти или просто любопитни, но всички обединени от страстта си към марката.

 

Историята на двете легенди:

Giulietta Sprint (1954): Автомобилът, който бележи трансформацията на Alfa Romeo в голяма автомобилна компания, несъмнено е Giulietta, „приятелката на Италия“. През 1952 г. производството на Alfa Romeo е фокусирано единствено върху 1900, така че идеята за по-модерен автомобил с по-ограничен работен обем напредва.

 

Отхвърлени са първоначалните планове за 350-кубиков малък автомобил и за друг 750-кубиков модел с предно задвижване (въпреки че кодът 750 също ще бъде използван в по-късни проекти). До август 1952 г. става ясно, че формата на автомобилът ще бъде конвенционална, с двигател отпред и задвижване на задните колела. В рамките на една година първият прототип излиза на пътя - компактно купе, създадено от отдела за каросерии на Иво Колучи, оборудвано с 1100-кубиков четирицилиндров двукамерен двигател от лека сплав. След това неговият работен обем е увеличен до 1300 (1290 куб.см). С единичен карбуратор, той доставя 65 к.с., за максимална скорост от 165 км/ч, до края на производството си, когато през 1958 г. при най-новата еволюция с двоен карбуратор мощността му се повишава до 79 к.с., а максималната скорост - до 170 км/ч. Скоростната кутия и корпусът на диференциала също са направени от алуминий. Барабанните спирачки с техните спираловидни перки са базирани на модела 1900.

В началото на 1954 г. механиците са под пара, но резултатът е само скици и няколко елементарни прототипа на каросерия. Въпреки това Finmeccanica обявява доставката на определен брой автомобили за избрани акционери. Безизходицата е разрешена от Рудолф Хруска, наскоро призован от Джузепе Лураги да реорганизира завода с цел производство на 50 автомобила Giulietta на ден - външен производител на каросерии ще сглоби малка серия от версии на купе, които да бъдат доставени на акционерите, докато те чакат версията седан. След първоначално несъгласие ръководеният от Alfa Romeo IRI приема предложението - представени са скици на Бонески, Боано и Бертоне. Последният, подпомаган от дизайнера Франко Скалионе, след това излиза с проект на компактен и пропорционално развит автомобил с минималистични, изискани и спортни линии - Giulietta Sprint.

 

Колата е официално представена на автомобилното изложение в Торино на 21 април 1954 г., но две седмици по-рано се прави предпремиера в двора на Портело за вътрешни лица и представители на властта - двама актьори изскочат от хеликоптер, облечени като Ромео и… Жулиета от Шекспир.

Моделът Giulietta оставя своя отпечатък в продажбите веднага след като е представен. Само няколко дни след премиерата поръчките са стопирани заради претоварване на завода. Освен на спортната и ефективна линия, неговият успех се дължи и на производителността му, издигайки автомобила на ниво, което не е виждано преди в неговата категория и конкурирайки се сериозно с автомобили в много по-висок клас.

Това се превръща в повратна точка за Alfa Romeo, зората на една значима марка в автомобилната индустрия. Производството на Giulietta в различните ѝ версии продължава 11 години - направени са общо 177 513 автомобила, 24 084 от които са Sprint.

 

Alfetta GT (1974) Две години след премиерата на Alfetta е пусната в производство версия купе, натоварена с незавидната задача да замени легендарното, най-продавано купе Bertone, проектирано от Джорджето Джуджаро през 1963 г. като спортна версия на Giulia. Междуосието на Alfetta GT 1.8 е скъсено със 110 мм, а окачването е по-спортно. Каросерията е проектирана съобразно модерните стандарти от Джуджаро, който дотогава вече е създал свой собствен бизнес в лицето на Italdesign. Елементи от нея са частично показани с прототип от няколко години по-рано, базиран на 1750 GTV - хечбек с динамична задница, която завършва много високо с елегантно загатнат спойлер. Линиите са стегнати и ъглови - предната част, с четири вградени светлини е ниска и стремглава.

Alfa Romeo Centro Stile също оставя своя отпечатък в дизайна. Шофьорската седалка отразява спортния тон със своята ниска, спокойна позиция и един единствен инструмент пред водача – голям скоростомер. Останалите инструменти са стилно позиционирани в средата на таблото.

Alfetta GT обаче е замислена повече като Grand Tourer, отколкото като екстремна спортна кола, с голямо внимание, обърнато на практичността - вътре има достатъчно място за четирима души, задните прозорци могат да се свалят, а големият багажник е лесно достъпен през задната врата.

Още през 1975 г. механиката на Alfetta GT е леко модифицирана, от 122 к.с. при 5500 об/мин на 118 к.с. при 5300 об/мин. Една година по-късно дебютира базова версия с двигател 1.6 със 109 к.с. (произвеждан само до 1980 г.) и опростени спецификации, както и GTV версия (GTS на пазара в Обединеното кралство) с двулитров двигател.

Производството приключва през 1986 г., след като 136 275 броя от различните версии са излезли от фабриката.