Alfa Romeo 33 Stradale се завръща на пистата Монца, сцената на своя дебют преди точно 56 години

След световната премиера на новия 33 Stradale, състояла се вчера в Музея на Alfa Romeo, марката предлага още по-силни емоции за феновете на световния моторен спорт - завръщане в „Храма на скоростта“ в Монца, за Гран При на Италия. За да бъдем точни, емблематичният автомобил прави своя дебют на легендарната писта на 31 август 1967 г., няколко седмици преди официалното ѝ представяне на автомобилното изложение в Торино.

 

Изборът на място не е случаен, тъй като олицетворявал връзката между света на състезанията и серийните автомобили, като същевременно маркирал официалното завръщане на Alfa Romeo в света на състезанията с проекта 33. Произведен директно от състезателния автомобил Tipo 33, 33 Stradale веднага предизвикал възхищение с вълнуващите характеристики и скулптурния силует на Франко Скалионе.

 

Днес, точно пред ложата на Alfa Romeo F1 Team, бяха изразени същите силни емоции, когато светлината на прожекторите падна върху новия 33 Stradale - истински „манифест“ на възможностите на италианската марка по отношение на стил и преживяване при управление. Произведено само в 33 ексклузивни бройки, следвайки уникален занаятчийски процес, новото двуместно купе съчетава наследство и бъдеще, отвеждайки Alfa Romeo напред в 21-ви век. Единственото място, където дебютът му можеше да се състои, беше същата писта, където се роди легендата преди 56 години, същата писта, на която Alfa Romeo спечели първата титла в историята на Формула 1 на 3 септември 1950 г. с Нино Фарина зад волана на Tipo 158 “Alfetta”.

 

За повода болидите на Alfa Romeo F1 Team ще бъдат в специални окраски, за да отпразнуват дебюта на новия 33 Stradale. Акценти ще бъдат златния цвят на джантите и името, отбелязано отстрани и отзад. Логото на Quadrifoglio също не може да бъде пропуснато и ще бъде почетено в обновената си версия за своята стогодишнина. Използванo за първи път от Уго Сивочи през 1923 г. и е приетo от 1960 г. като официална емблема на най-спортните модели на Alfa Romeo. Разбира се, новото творение на Alfa Romeo е горд член на тази отбрана компания.

 

Цветовете на италианското знаме могат да се видят и върху предния капак на болидите на Валтери Ботас и Гуаню Жу – цветовете на Quadrifoglio зелено и бяло се присъединяват към официалния червен цвят на отбора. Флагът, който доминира отстрани на автомобила, е оживен от мощната си диагонална линия, придаваща още повече динамика на болида.

 

Състезателните екипи на пилотите на Alfa Romeo F1 Team следват стила и цвета на болида - италианското знаме оживява в асиметрична комбинация от червено на преден план и зелено отзад, с вертикален контур, подобен на този на колата , от гърдите на водачите до ръцете им. И накрая, имената на Ботас и Жу са изписани в златисто, с новото „Quadrifoglio 100 Anniversario“, изпъкващо на раменете им.