Alfa Romeo 33 Stradale и Япония: История за страст, спортни емоции и любов към емблемата Made in Italy.

Едно незабравимо преживяване, уловено между славното минало и завладяващото бъдеще, в името на ценностите, които превръщат Alfa Romeo в авторитетен посланик на италианската красота по света. Преди няколко дни всичко това се случи с Нориаки Учино, трето поколение японски предприемач и един от 33-мата, които са закупили новия 33 Stradale, „манифест“ на способностите на италианската марка – сега и в бъдеще – по отношение стил и преживяване при шофиране. Истински почитател на продуктите Made in Italy, японският мениджър обожава италианската креативност във всичките ѝ форми – от музика и кухня до изкуство и дизайн – и е голям фен на спортните автомобили, особено на италианските модели и тези от марката Alfa Romeo. Оттук и решението да се присъедини към ограничения брой страстни собственици на новия 33 Stradale, който съчетава наследството и бъдещето на марката като символ на благородния италиански спортен дух.

 

След кацането си в Милано в средата на март, японският мениджър прекарал два емоционални дни между Милано и Арезе, две от емблематичните локации на марката, където беше посрещнат с голям ентусиазъм от екипа на Alfa Romeo. Екип, който премина с него през всички фази на конфигурация на неговия автомобил, превръщайки го в уникално и неповторимо произведение на изкуството. Резултатът бе среща с много емоционална ангажираност, в която клиентът разказа историята си на екипа на Alfa Romeo. В края на краищата, очарователният нов 33 Stradale е създаден в новосъздадената Alfa Romeo “Bottega”, където дизайнерите, инженерите и историците на марката се срещнаха и изслушаха 33-мата собственици, след което произведоха и конфигурираха техните уникални автомобили заедно, точно по същия начин, както в ренесансови занаятчийски бутици и през 60-те години на миналия век в работилници на известни италиански производители на каросерии.

 

Два дни на чисто вълнение с екипа на Alfa Romeo

През първия ден Нориаки Учино се посвети на историческите и културни красоти на Милано, родния град на марката и безспорната италианска столица на дизайна и иновациите. На следващия ден той изживя истинско пълно потапяне в света на Alfa Romeo по време на ексклузивно посещение в Музея на Alfa Romeo в Арезе, където се възхити на очарователния исторически 33 Stradale, който той – както много други по света – смята за един от най-красивите автомобили, правени някога. Любовта му към тази автомобилна икона е толкова силна, че двете му Alfa Romeo в Япония – зашеметяващата 4C Spider Italia Special Series и Giulia GTAm, които той кара всеки ден – имат номер 33 на регистрационните си номера. Денят продължи в Sala del Consiglio на музея в Arese, където дизайнът на 33 Stradale беше одобрен през 1967 г., в сегашната централа на Bottega. В залата Нориаки Учино се срещна с експертите от екипа на Alfa Romeo, посветени на проекта, създаден като нов начин за замисляне на производството на „лимитирана серия автомобили“. Проектът 33 умело съчетава занаятчийски процеси, технологични иновации и желания на клиентите, подобно на подхода от началото на 20-ти век, когато Alfa Romeo моделира своите творения в сътрудничество с известни италиански производители на каросерии. Един от тях е прочутият Carrozzeria Touring Superleggera, който остави своя отпечатък върху някои от най-красивите Alfa Romeo на всички времена и сега играе водеща роля в производството на новия 33 Stradale.

 

33 Stradale, персонализиран от Нориаки Учино

Първото искане на японския мениджър бе цветово решение в ексклузивния Blu Reale, емоционален цвят, срещан преди това в модела от 1967 г. Според него изборът е колкото като почит към иконата на Alfa Romeo, толкова и като резултат от неговия много личен спомен за уникалния нюанс на синьото италианско небе. За поразителен цветови ефект той поиска покритието на детайлите на фаровете и спирачните апарати да бъде в червено. Всичко това изпуква още по-завладяващо със зашеметяващите алуминиеви джанти Heritage в лъскаво черно, изтънчен вариант на златната боя като стандарт за джантите, които най-вече напомнят за историческите 33. След това Нориаки Учино избра два други специфични естетически детайла - предната решетка във версията „Classic“, т.е. с логото на Biscione, което се появява, когато е наблизо и изчезва отново, когато се отдалечите, и премахването на въздухозаборника от капака на багажника за по-чисти линии в задната част. Разбира се, персонализирането включва и интериора на Tributo, ясна почит към 1967 33 Stradale, изложена в музея Arese, характеризираща се основно с кожа и алуминий, с двуцветна кожена тапицерия „biscuit and slate“ за седалките, таблото, панелите на вратите и централния тунел като отличителна характеристика. За да направи колата си наистина уникална, Нориаки Учино избра някои ексклузивни персонализации като фина тапицерия на тавана и колоните в сива алкантара, спортни педали, алуминиева поставка за крака с тъмно полирано покритие и идентификатора на колата му „28/33“, гравиран върху дясната спица на волана. Накрая японският мениджър поиска комплект куфари с марка „33 Stradale“, ръчно изработени от известната луксозна марка Schedoni.

 

Бижу, което да носите всеки ден със страст и гордост

Новият 33 Stradale определено не може просто да се съхранява в трезор или да се разглежда само като инвестиция. Както подобава на истински алфист, Нориаки Учино е пилот-джентълмен, който веднага показа колко нетърпелив е да се качи на борда на своя 33 Stradale, за да изпита напълно всички емоции, характерни за спортните автомобили Alfa Romeo. В този модел те са резултат от перфектното съчетание на най-вълнуващото шофиране и безсмъртния чар на икона. Автентично произведение на изкуството в движение, генерирано от перфектната комбинация от красота и техника, новото механично творение на Alfa Romeo съчетава „изкуството“ и индустриалното производство в нещо уникално. Това съпоставяне е особено ценено от японската общественост, тъй като традиционната японска култура размива разликата между „изкуство“, „майсторство“ и „приложни изкуства“ поне до края на 19 век.

 

От манга комикси до конкурси за елегантност - Япония и нейната страст към колите Alfa Romeo

Степента, до която дизайнът на Alfa Romeo, минало и настояще, е станал част от японскта общност, се демонстрира и от любопитна връзка между японските манга художници (漫画家, manga-ka) и автомобилите на марката, включително Alfa Romeo от 90-те години SZ, избран от Masamune Shirow за известната му манга Ghost in the Shell. По същия начин съществува неразривна връзка между ретро автомобили Alfa Romeo и японски колекционери; само си помислете за успеха на италианската марка на престижното изложение „Kyoto Concours d'Elegance“, организирано през 2018 г. в замъка Nijō от 17-ти век в Киото, където титлата „Най-добър в шоуто“ беше присъдена на 1951 6C 2500 Super Sport Villa d'Este, един от 36-те модела, произведени от Carrozzeria Touring в Милано между 1949 и 1952 г. През същата година, 1939 6C 2500 Sport Berlinetta Touring, преди това принадлежащ на принц Каетани (Touring Early Italian class) и 1900 Super Sprint Touring от 1955 (Touring Classic Italian class 1952-1961) също спечелиха в съответните си класове. Почетен гост на събитието в Япония бе единственото по рода си 1900 C52 Coupé, обикновено известно като „Летящата чиния“ и съхранявано в историческия музей на Alfa Romeo в Арезе.

 

Значението на японския пазар за италианската световна марка

Вълнуващата среща на Нориаки Учино с екипа на Alfa Romeo още веднъж подчерта висцералната природа на страстта към италианската марка, която ангажира всеки, който обича да живее живота си с италиански движение и топлина. През последните години марката се утвърди в Страната на изгряващото слънце като израз на италиански дизайн и спортен дух и си проправи път в сърцата на изисканата клиентела, която обича продуктите Made in Italy и е много взискателна по отношение на производителност и удоволствие от шофирането. Например от 500 ексклузивни модела Giulia GTA и Giulia GTAm, произведени през 2021 г., 88 са регистрирани в Япония. В тази страна клиентите, които избират автомобил Alfa Romeo, са истински ентусиасти на тема автомобили, спортен дух и най-новите технологии. Точно като Нориаки Учино, роден през 1960 г., който трансформира семейния бизнес – първоначално основан през 1927 г. за ремонт на текстилни машини, който след това продължи да произвежда прецизни зъбни колела за прототипи на дву- и четириколесни автомобили – в глобално установена индустриална дейност, отчасти в резултат на стабилното им използване на технологични иновации, цифровизация и екологична устойчивост. В наши дни фабриката на Uchino в Япония снабдява повечето местни и чуждестранни производители на автомобили и мотоциклети, както и поддържащи конструктори в най-известните шампионати в света, включително F1, WEC и MotoGP.